2014. okt 14.

Köszöntelek a Skype német hivatalos blogján!

írta: Baaden
Köszöntelek a Skype német hivatalos blogján!

img_0099.JPGHáger Andinak hívnak, 10 éve kezdtem németet tanítani, kb. 3 éve pedig - az egyre növekvő igényeknek megfelelően - már főként online oktatással foglalkozom. Saját cégemben jelenleg három szaktanárral dolgozom együtt, akik hozzám hasonlóan rengeteg (pozitív) tapasztalattal rendelkeznek az online oktatással kapcsolatban.

Mikor először találkoztam a módszerrel, be kell valljam, én is szkeptikus voltam. Én a legtöbbekhez hasonlóan még a hagyományos nyelvoktatás keretei között tanultam németül, így el sem tudtam képzelni, milyen lehet egy tőlem több országnyira élő diákot tanítani. Először csak egy tanítványom volt, aztán egyre növekedett a számuk, manapság pedig főként a Skype program és egyéb online kommunikációs eszközök segítségével tanítok. Ez a nyelvoktatási forma kifejezetten megfontolandó már külföldön élő tanulók esetén, mivel sokszor egy magyar anyanyelvű tanár többet segíthet a német megértésében, mint egy valódi német, illetve sajnos a kinti nyelvtanfolyamokról és nyelvtanárokról is megoszlanak a vélemények. Egyrészt drágák, másrészt (ingyenes) nyelvtanfolyamok esetén gyakori probléma a nagy csoportlétszám, esetlegesen a rossz szintfelmérés.

Hatékonyan alkalmazható azonban természetesen magyarországi diákok esetén is, nyelvvizsga-felkészítéskor, vagy egyszerűen a kommunikáció fejlesztésekor. Nagyon sok korábban személyesen hozzám járó diák választotta később az online tanulási formát, és semmilyen hátrányt nem tapasztaltunk.

Rövid időn belül rá kellett jönnöm tehát, hogy az internetes nyelvoktatás nem csak ugyanolyan hatékony, mint a személyesen zajló nyelvóra, hanem sok esetben sokkal játékosabban és életszerűbben lehet nyelvet tanulni, mint ha a diák két méterre ül tőlem. Aztán az is jól látható volt, hogy mind a tanár, mind a diák számára sokkal egyszerűbb és kényelmesebb otthonról, a nap bármely szakában órát tartani, mint megszabott időpontra odaérni valahova, majd onnan rohanni haza. Sok idő és pénz takarítható meg egy otthoni magánórával, amit ugyancsak nyelvtanulásra fordíthatunk. :) 

Manapság a technika már lehetővé teszi, hogy a tananyagok elektronikus küldésével semmilyen akadály ne gördüljön az eredményes nyelvtanulás elé, az interaktív feladatok pedig egészen új megvilágításba helyezik a nyelvtanulást.

Blogom célja, hogy segítséget nyújtson azoknak is, akik csak egyszerűen online nyelvtanulási megoldások iránt érdeklődnek, de azoknak is, akik nyelvtanfolyam vagy nyelvtanár mellett önállóan is szeretnék fejleszteni nyelvtudásukat.

 

 

Szólj hozzá

online nyelvtanulás német a neten Skype német