2014. okt 15.

Az online tanulás technikai feltételei

írta: Baaden
Az online tanulás technikai feltételei

letoltes.jpgAz online nyelvtanulást érdemes több területre osztani. A tévhitekkel ellentétben ugyanis ahhoz, hogy önmagunk fejlesszük nyelvtudásunkat, mindössze internetes kapcsolatra van szükség.

Ha ezzel rendelkezünk, alaptól felsőfokig elérhetőek már olyan feladatok, komplett feladatsorok, illetve videók, melyekkel önállóan, saját tempónkban haladva fejlődhetünk. Kifejezetten a németet mint idegen nyelvet tanulóknak készül például a Deutsche Welle, ahol a lassú tempóban meghallgató hírek mellett olvashatunk gazdasági, tudományos, illetve kultúra témájú cikkeket is, válogathatunk videók között, sőt, még a dialektusokba is belekóstolhatunk. Nagyon ajánlom a Goethe Institut weboldalát is, ahol különböző típusú feladatok között válogathatunk, s nagyon sok országismereti információt szerezhetünk. A Duolingo weboldalán pedig magunk választhatunk tanfolyamtípust, bővíthetjük szókincsünket. Ezeken felül természetesen rengeteg olyan oldal létezik, mely online feladatokat kínál ingyen, elég csak a Google kereső funkcióját használnunk.

Ha valaki tanári segítséget is igénybe venne a nyelvtanuláshoz, ma már a klasszikus magántanár - nyelviskola párosításon túl online kommunikációs csatornák segítségével is tanulhat. A legnépszerűbb erre használt program az ingyenesen letölthető Skype, mely telefonos beszélgetési lehetőséget és videós hívást is biztosít. Az üzenetablakban lehetőség van írásbeli kommunikációra is. Ugyancsak népszerű a Gmail csevegő funkciója, mely lényegében ugyanazt tudja, mint a Skype, mindössze arra van szükség, hogy legyen Gmail-es e-mail címünk, és elfogadjuk a csevegés funkciót. A két program használata előtt fontos megvizsgálnunk, hogy megfelelő-e az internetes kapcsolatunk. A Skype például 512 kbps letöltési, és 128 kbps feltöltési sebességet ajánl.

A magánórákhoz köthető házi feladatok, tananyagok zöme .doc, illetve .pdf dokumentum (hanganyagok esetén MP3), így ha ezeket a fájlokat kezelő programokkal (Microsoft Office, Adobe Reader, Windows Media Player) rendelkezünk, semmi nem állhat a tanulás útjába. :)

 

 

Szólj hozzá

online nyelvtanulás Skype program