Német nyelvóra másként ;)

A Skype német blogja

2015. jún 11.

sein vagy haben?

írta: Baaden
sein vagy haben?

hqdefault.jpgA mondatalkotásról szóló bejegyzésben már jeleztem, mennyire fontos, hogy minden német mondatban legyen igénk. Ha más nem, egy ist . Ezért ejtek most pár szót a két talán leggyakrabban használt igéről, a sein-ről és a haben-ről.

A magyar anyanyelvűek számára gondot jelenthet, hogy a két ige fordítása sok szótár alapján "van". Én jobban szeretem már az elején egyértelműen elkülöníteni a jelentésüket, így a sein nálam "létezik", a haben pedig "birtokol". (Ez már csak azért is célszerű, mert a haben ige a magyarral ellentétben tárgy esetet vonz, a "birtokol valamit" jelentéssel pedig ez is egyértelművé válik. ;) )

A sein igét akkor használjuk, ha valamilyen helyzetet, állapotot szeretnénk leírni, például: du bist krank (te ...

Tovább Szólj hozzá

ige nyelvtan német a neten Skype német

2015. jún 10.

Bemutatkozás

írta: Baaden
Bemutatkozás

Vorstellung

mittels-osborn-checkliste-zur-pfiffigen-geschaeftsidee.jpgAmikor külföldön állást keresünk, vagy egyszerűen csak szeretnénk megvetni a lábunkat, az első dolgunk mindenképpen a bemutatkozáshoz kapcsolódó kifejezések, valamint az alapszavak megtanulása. Az interneten rengeteg olyan szabadon hozzáférhető anyagra bukkanhatunk, melyek segítségével sok hasznos szóval ismerkedhetünk meg.

Ebben a bejegyzésben néhány ilyen fontos, alapvető témához gyűjtöttem feladatokat az internetről:

Bemutatkozás

Számok

Fontos kérdések

Személyes kérdések haladóknak

Köszönések

Cím

Nyomtatványok

Hogy vagy?

S végezetül néhány hasznos mondat :)

Noch einmal, bitte! - Még egyszer, legyen szíves!

Sprechen Sie langsam, bitte! - Kérem, beszéljen lassabban!

Wiederholen Sie, bitte! - ...

Tovább Szólj hozzá

szókincs német szavak német a neten

2015. jún 09.

Mondatalkotási alapismeretek :)

írta: Baaden
Mondatalkotási alapismeretek :)

slideshare4.gifEgy nyelv akkor ér valamit, ha használni tudjuk. Ezt igazolják a nyelvtanulók is, hiszen mikor valaki nyelvtanárhoz fordul, általában beszélni szeretne megtanulni. Ehhez azonban sokszor tisztázni kell, mit is jelent megtanulni beszélni.

Anyanyelvünkön ez automatikusan történik, gyermekkorunkban csak úgy ragadnak ránk a szavak, és különösebb nyelvtani ismeretek nélkül is képesek vagyunk kommunikálni, mire iskolába érünk. Idegen nyelven ez természetesen másként zajlik, ezért először azt kell megértenünk, hogyan "épül fel" tulajdonképpen a kommunikáció.

Amikor valakivel beszélni szeretnék, mondatokat alkotok, a mondatok pedig szavakból állnak. Meg kell tehát tanulnom sok-sok szót, majd azt, hogy ezekből hogyan fűzök mondatokat az adott ...

Tovább Szólj hozzá

ige nyelvtan személyes névmás online nyelvtanulás német a neten

süti beállítások módosítása