Német nyelvóra másként ;)

A Skype német blogja

2015. jún 17.

Mindennapi témák - család és időjárás

írta: Baaden
Mindennapi témák - család és időjárás

csalad.gif

Bizonyos mindennapi témákban nem árt, ha rendelkezünk némi alapszókinccsel. Az alábbiakban a két talán leggyakrabban előforduló témával, a családdal és az időjárással kapcsolatban gyűjtöttem össze néhány internetes feladatot:

Viel Spaß :)

Alapszavak:  Családtagok , Család + időjárás

Haladó szövegek: Mütter

Gyakorlatok minden szinten család témában: Deutsch-Portal.com , ISL

Gyakorlatok minden szinten időjárás témában: Free German ISL

Videós bemutató

Tovább Szólj hozzá

szókincs német szavak német a neten

2015. jún 11.

sein vagy haben?

írta: Baaden
sein vagy haben?

hqdefault.jpgA mondatalkotásról szóló bejegyzésben már jeleztem, mennyire fontos, hogy minden német mondatban legyen igénk. Ha más nem, egy ist . Ezért ejtek most pár szót a két talán leggyakrabban használt igéről, a sein-ről és a haben-ről.

A magyar anyanyelvűek számára gondot jelenthet, hogy a két ige fordítása sok szótár alapján "van". Én jobban szeretem már az elején egyértelműen elkülöníteni a jelentésüket, így a sein nálam "létezik", a haben pedig "birtokol". (Ez már csak azért is célszerű, mert a haben ige a magyarral ellentétben tárgy esetet vonz, a "birtokol valamit" jelentéssel pedig ez is egyértelművé válik. ;) )

A sein igét akkor használjuk, ha valamilyen helyzetet, állapotot szeretnénk leírni, például: du bist krank (te ...

Tovább Szólj hozzá

ige nyelvtan német a neten Skype német

2015. jún 10.

Bemutatkozás

írta: Baaden
Bemutatkozás

Vorstellung

mittels-osborn-checkliste-zur-pfiffigen-geschaeftsidee.jpgAmikor külföldön állást keresünk, vagy egyszerűen csak szeretnénk megvetni a lábunkat, az első dolgunk mindenképpen a bemutatkozáshoz kapcsolódó kifejezések, valamint az alapszavak megtanulása. Az interneten rengeteg olyan szabadon hozzáférhető anyagra bukkanhatunk, melyek segítségével sok hasznos szóval ismerkedhetünk meg.

Ebben a bejegyzésben néhány ilyen fontos, alapvető témához gyűjtöttem feladatokat az internetről:

Bemutatkozás

Számok

Fontos kérdések

Személyes kérdések haladóknak

Köszönések

Cím

Nyomtatványok

Hogy vagy?

S végezetül néhány hasznos mondat :)

Noch einmal, bitte! - Még egyszer, legyen szíves!

Sprechen Sie langsam, bitte! - Kérem, beszéljen lassabban!

Wiederholen Sie, bitte! - ...

Tovább Szólj hozzá

szókincs német szavak német a neten

2015. jún 09.

Mondatalkotási alapismeretek :)

írta: Baaden
Mondatalkotási alapismeretek :)

slideshare4.gifEgy nyelv akkor ér valamit, ha használni tudjuk. Ezt igazolják a nyelvtanulók is, hiszen mikor valaki nyelvtanárhoz fordul, általában beszélni szeretne megtanulni. Ehhez azonban sokszor tisztázni kell, mit is jelent megtanulni beszélni.

Anyanyelvünkön ez automatikusan történik, gyermekkorunkban csak úgy ragadnak ránk a szavak, és különösebb nyelvtani ismeretek nélkül is képesek vagyunk kommunikálni, mire iskolába érünk. Idegen nyelven ez természetesen másként zajlik, ezért először azt kell megértenünk, hogyan "épül fel" tulajdonképpen a kommunikáció.

Amikor valakivel beszélni szeretnék, mondatokat alkotok, a mondatok pedig szavakból állnak. Meg kell tehát tanulnom sok-sok szót, majd azt, hogy ezekből hogyan fűzök mondatokat az adott ...

Tovább Szólj hozzá

ige nyelvtan személyes névmás online nyelvtanulás német a neten

2014. okt 15.

Az online tanulás technikai feltételei

írta: Baaden
Az online tanulás technikai feltételei

letoltes.jpgAz online nyelvtanulást érdemes több területre osztani. A tévhitekkel ellentétben ugyanis ahhoz, hogy önmagunk fejlesszük nyelvtudásunkat, mindössze internetes kapcsolatra van szükség.

Ha ezzel rendelkezünk, alaptól felsőfokig elérhetőek már olyan feladatok, komplett feladatsorok, illetve videók, melyekkel önállóan, saját tempónkban haladva fejlődhetünk. Kifejezetten a németet mint idegen nyelvet tanulóknak készül például a Deutsche Welle , ahol a lassú tempóban meghallgató hírek mellett olvashatunk gazdasági, tudományos, illetve kultúra témájú cikkeket is, válogathatunk videók között, sőt, még a dialektusokba is belekóstolhatunk. Nagyon ajánlom a Goethe Institut weboldalát is, ahol különböző típusú feladatok között ...

Tovább Szólj hozzá

online nyelvtanulás Skype program

2014. okt 14.

Köszöntelek a Skype német hivatalos blogján!

írta: Baaden
Köszöntelek a Skype német hivatalos blogján!

img_0099.JPGHáger Andinak hívnak, 10 éve kezdtem németet tanítani, kb. 3 éve pedig - az egyre növekvő igényeknek megfelelően - már főként online oktatással foglalkozom. Saját cégemben jelenleg három szaktanárral dolgozom együtt, akik hozzám hasonlóan rengeteg (pozitív) tapasztalattal rendelkeznek az online oktatással kapcsolatban.

Mikor először találkoztam a módszerrel, be kell valljam, én is szkeptikus voltam. Én a legtöbbekhez hasonlóan még a hagyományos nyelvoktatás keretei között tanultam németül, így el sem tudtam képzelni, milyen lehet egy tőlem több országnyira élő diákot tanítani. Először csak egy tanítványom volt, aztán egyre növekedett a számuk, manapság pedig főként a Skype program és egyéb online kommunikációs eszközök ...

Tovább Szólj hozzá

online nyelvtanulás német a neten Skype német

süti beállítások módosítása